Sök | Kontakt | Snabbinfo
 

 


Segraren:
Gunnar Henningsson
 
 
Seminarium 9/11-16  
Om Rapsmästaren
Sociala medier
Deltagare
Artiklar i Svensk Frötidning
Sponsorer
Varumärke för
svensk oljeväxtodling 

Oljeväxtodlarna bevakar givetvis Rapsmästaren. Här bjuder vi på artiklar om tävlingen ur vår medlemstidning Svensk Frötidning

Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster YEN fångar rapsodlingens innovatörer
Yen är mer än en japansk valuta. I Storbritannien är YEN ett nätverk som fångar upp innovativa odlares idéer för att driva odlingsutvecklingen framåt och uppåt i höstraps.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Rapsstubben berättar om din odling
Hur många reflekterar över en rapsstubb? Inte så många kanske, men det borde man göra. Stubben efter de olika leden i Rapsmästartävling visade en stor variation i grönskott och sjukdomsangrepp. Här finns mycket att lära av sortvalets och odlingsteknikens betydelse för att optimalt utnyttja odlingsinsatserna.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Gles raps boostar fröantalet
Max antal frön är det som driver avkastningen uppåt i höstraps. För det krävs ett optimalt antal skidor inom intervallet 6000–8000 per kvadratmeter. Vägen dit går via anpassad och vältajmad N-giva som tillåter ljus att tränga ner på beståndets alla nivåer förklarade Sarah Kendall från brittiska ADAS på Rapsmästarseminariet.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Rapsmästaren visar vägen
Cirka 200 rapsentusiaster samlades på Alnarp i november 2016 för att diskutera erfarenheter av tävlingen Rapsmästaren. Sorten betydde mycket, lagom kväve var bäst men växtskyddet avgjorde inte – det var några av slutsatserna.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Rapsmästaren visar vägen
Samlingsdokument ur Svensk Frötidning nr. 1 2017 med artiklar från Rapsmästarseminariet nov 2016


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Rapsmästarinnorna fixade tävlingen
Helena Håkansson och Madeleine Nilsson skötte det praktiska fältarbetet i Rapsmästaren när killarna fegade ur. Med upphöjt lugn och stor noggrannhet gödslade och sprutade de parcellerna runt 2 000 gånger under tävlingsåret. Nu är de nöjda över att de fixade tävlingen tillsammans och samtidigt flyttade fram positionerna för tjejer i lantbruket.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Tid och tajming gav guld
Ingen spenderade mer tid i tävlingsfältet än Gunnar Henningsson. Hans närvaro i fält gjorde att de relativt måttliga insatserna kom i exakt rätt tid. Tajming gav utdelning i Rapsmästaren.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Gunnar vann överlägset
12-12-12, det var gott och väl måtten på Gunnar Henningssons höstrapsplantor hösten 2015 på Krokstorp utanför Helsingborg. Dessa fantastiska plantor med 12 blad, 12 mm tjock pålrot, mer än 12 cm långa - faktiskt längre än Gunnars 48:or i skor - gav honom högsta skörden och segern före övriga 39 deltagare i tävlingen Rapsmästaren.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Så fastställs oljehalten i Rapsmästaren
För att ta hem segern i Rapsmästaren i form av maximal råfettskörd krävs både en hög fröskörd per ytenhet och en hög oljehalt. Innan det vinnande laget kan utses behöver därför den exakta oljehalten fastställas. Här beskrivs hur det går till.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Möt internationella tungviktare på Borgeby
På Borgeby Fältdagar visas Rapsmästarens franska, tyska och brittiska tävlingsled tillsammans med SFOs svenska led. Möt de internationella deltagarna på Borgeby för berikande diskussioner i Svensk Raps monter. De utländska strategierna kan bli ögonöppnare för svensk rapsodling.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Mest fett blir nr ett
Kvävegödslingen i tävlingen Rapsmästaren drog igång de första dagarna i mars. Raps svarar bra på kväve, men mest blir inte bäst eftersom oljehalten sjunker när N-gödslingen ökar. Tajmingen är avgörande och högst råfettskörd vinner tävlingen, så bättre är att gödsla smart än mycket.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Vinterpaus i höstrapstävlingen
Vinter i höstrapstävlingen innebär tid för eftertanke. En mätning av tillväxtpunktens placering ovanför markytan sent hösten 2015 visar stora skillnader som effekt av plantantal och tillväxtreglering. Det ger anledning att fundera över vårstrategin för de 40 deltagarna.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Mer än en mästartävling
Rapsmästartävlingen drar till sig ett mycket stort intresse hos lantbrukare och oljeväxtbranschen. Fältdagen i höstas besöktes av cirka 160 personer och den 27 april är det dags för ännu en chans att studera olika strategier att odla höstraps. Entusiastisk tävlingsvärd är familjen Krokstorp som ser till att alla känner sig välkomna. Samtidigt ser de med tävlingen en unik chans att ta till sig det allra bästa av den samlade odlingskunskapen i europeisk höstrapsodling.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Världsrekord i höstraps
Tim Lamyman från England slog först världsrekordet i höstraps på 6,7 ton per hektar och ett par veckor därefter också rekordet i höstvete på 16,5 ton per hektar. Upprepad bladgödsling är en nyckelfaktor i hans framgång i båda grödorna. På svensk mark testas hans brittiska växtodlingsstrategi i Rapsmästaren där han deltar.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Startgiva i startfält från O till 170 N
Redan från start är skillnaderna stora i N-giva bland de 40 lagen i Rapsmästaren. HIR Skaraborg bromsar inte i kurvorna och laddar sin raps med 170 kilo N. Världsmästaren Tim Lamyman från England är mer återhållsam och nöjer sig med 1 kilo N.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Rapsmästaren snabbt fulltecknad
Odlingstävlingen Rapsmästaren blev fulltecknad på mindre än en månad. De 40 lagen representerar en mix av lantbrukare, rådgivare och säljare från Sverige med några utländska inslag som kryddar startfältet. Nu får vi se vad höstraps kan avkasta med fria tyglar.


Klicka och du får mer information i ett nytt webbläsarfönster Bra drag i skånsk höstraps
Höstrapsdagen i Skåne går från klarhet till klarhet. Det blev nytt deltagarrekord i år med 320 intresserade lantbrukare som tog del av det senaste inom forskning och försök i fält och på sal. Evenemanget 2016 är redan planerat till Krokstorps gård utanför Helsingborg då även den spännande tävlingen Rapsmästaren kommer att förevisas.Upp till toppen av sidan.

 
 


Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO)
Box 96, 230 53 Alnarp. Besöksadress: Elevenborgsvägen 4
Tel: 040-46 20 80, info@svenskraps.se
Webbproduktion Hans Jonsson