Sök | Kontakt | Snabbinfo
 

 




  Det nyttiga fettet
  Rapsoljans smakvärld
  Stek- och baktips
  Från frö till flaska
RECEPT
  10 NYrätter
  Fisk
  Kyckling
  Kött
  Vegetariskt
  Macka
  Smått & Gott
  Soppa
  Bakning
  Dressingar












Varumärke för
svensk oljeväxtodling



 

  RECEPT PÅ SVENSK RAPSOLJA Webbsida framtagen av kampanjen
"Rapsolja för hälsa och njutning"
Medfinansiär EU

RECEPT –SMÅTT & GOTT

Dillgravad lax med betor

Dillgravad lax med betor, pickles och sabayonne på rapsolja, citron och ingefära samt friterad surdeg

Ingredienser  

Mängd: 10 port
Kock/konditor: Peter Jelksäter

Gravad lax
500 g fjällrödingfilé, utan skinn
50 g strösocker
50 g salt
dill, vitpeppar

Grönsaker
5 st gula betor
1 msk senap, grovkornig
1 msk rapsolja, blommig
1 blomkålshuvud
1 st gurka
1 dl 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
senapsfrön
1 st gelatinblad

Sabayonne
1 dl rapsolja, nötig
2 msk citronsaft
2 st äggvitor
1 st ägg
10 g ingefära, riven

Övrigt
100 g sallad
100 g friterad surdeg (surdeg friterad gyllene i neutral rapsolja, 160°C, saltad)

 

Gör så här

Gravad lax
Gnid in filén med kryddorna och låt stå i rumstemp 1 timma. Kyl i minst 24 timmar. Skiva innan servering.

Grönsaker
Koka betorna mjuka i saltat vatten och skala dem. Smaksätt med senap, rapsolja och servera rumstemp.
Koka bitar av blomkålen ”al dente” i saltat vatten och kyl. Skala och kärna ur gurkan(men spar detta och råsafta och gör till gelé) och skär i bitar. Marinera i lagen minst 6 timmar.

Sabayonne
Blanda alla ingredienser och vispa fluffig på medelvärme precis innan servering.

Övrigt
Skölj salladen noga. Fördela den friterade, salta och krossade surdegen.

 
 
 


Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO)
Box 96, 230 53 Alnarp. Besöksadress: Elevenborgsvägen 4
Tel: 040-46 20 80, info@svenskraps.se
Webbproduktion Hans Jonsson