Sök | Kontakt | Snabbinfo
 

 

Ägare och styrelse
Uppgifter BG etc.


 

Borgeby Fältdagars hemsidaSvensk Raps strålade i kapp med solen på Borgeby Fältdagar 2009.


Tack för alla inspirerande möten under Borgeby Fältdagar 2009. Här kommer en kort bildexposé från några av alla aktiviteter vi genomförde. Läs även artikel >>

Text & foto: Hans Jonsson

SVENSK RAPS DOMÄNER på BORGEBY FÄLTDAGAR

GULA TÄLTET nere till höger har följt oss genom åren på Fältdagarna. Här visade vi bin och rapskräm, tillsammans med odlingsråd och diskussioner kring raps och vallfrö. Många tog en tur upp på rapsbron.

STORA VITA TÄLTET t.h. täckte den riksbekanta "Gropen". Här kunde man beskåda rapsrötter och få en lektion i rapsens ypperliga egenskaper som förfrukt till spannmål.

PARCELLER OCH MASKINER uppe t.v. visade bl.a. stråförkortningsförsök i vallfrö. Strängläggningstekniker demonstrerades och humlor kunde beskådas.

LÄRAKTIGT LAPPTÄCKE

Mycket intressanta fösök i våra största gräsfröslag. Odlingsteknik med olika stråförkortningsstrategier (överst). Till höger kunde man studera humlans flykt i klövergrödorna. Till vänster hade några gräsparceller stränglagts med olika tekniker.
EL MAESTRO #I

Vad är ett försök utan handledning. Tore Dahlquist ger initierade råd
EL MAESTRO #II

Bo Cristiansson inspirerar vallfröodlare till nya stordåd.

VÄLJ RÄTT STRÄNGLÄGGARE

Skördemomentet är helt centralt vid odling av vallfrö. Att välja rätt strategi och rätt teknik vid strängläggning kan betyda många tusenlappar. Här förevisas tre olika strängläggare.

KNIVSKARPA KILLAR

Torsten Rahbek Pedersen Jordbruksverket och Gunnar Lundin JTI diskuterar vallfröskördens innersta mysterier, redo att föra dem vidare till besökarna på mässan.

CRÈME DE LA CRÈME

Raps är så mycket mer än "bara" bedårande gula fält. Raps i krämform förgyller även hud och hälsa. Här förvisat av Johan Biärsjö i Svensk Raps välbesökta tält.

TREVLIG TIPSRUNDA

Lyckliga vinnare av Svensk Raps kunskapstävling i rapsetablering.

SUBTILA SAMHÄLLEN

Bin har en fundamental betydelse för flera av våra grödor.
Här får man lära sig hur allt fungerar i dessa ytterst avancerade samhällen.
Biodlarna var på plats i tältet

BRIDGE OVER NICE CROPS

Det var heta dagar på Borgeby men det fanns bra och intressanta alternativ till varma tält i Svensk Raps monter. Uppe på rapsbron kunde man beskåda två olika rapsbestånd sådda med 25 resp. 75 frön per kvadratmeter. Det tunt sådda beståndet såg mycket kraftigt och bra ut (se nedan)

EN SVENSK TIGER

Ser det hotfullt ut? Skenet bedrar. Här har vi en tam, nöjd och snäll tiger, tryggt vilandes på ett ypperligt bestånd av Excalibur, sått den 15 augusti med 25 plantor per kvadratmeter. Det fanns en tid då man sa att höstraps ska vara så kraftig så att en katt kan springa på den. Nu gäller denna sanning för den största av katter - utvecklingen går framåt.

... RAPSLÅDAN

Favorit i reprisSUVERÄNA SORTER

Ut i fält igen. Nu ska det väljas rätt sort. SW Seed och Scandinavian Seed var där!INFÖR HÖSTENS ETABLERING

Tre etableringsmetoder förevisades. Väderstad, Agrisem och He-Va med frölådor visade musklerna.

RAPSGROPEN

Höstraps hade en framträdande roll i Gropen. Många tog chansen att studera rapsens rotsystem .

TOPPEN I GROPEN

Jens Blomquist förevisade rapsens förträffliga egenskaper som förfrukt till spannmål. Här handlar det om tusenlappar per hektar som vi bjuder på.
Tack alla som besökte oss och välkommen tillbaka 2010.


Klicka här så strålar solen åter på dig >>

 
 


Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO)
Box 96, 230 53 Alnarp. Besöksadress: Elevenborgsvägen 4
Tel: 040-46 20 80, info@svenskraps.se
Webbproduktion Hans Jonsson